Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Pedodonție

Cât de importantă este sănătatea copilului tău?

 

Clinica Elidadent pune mare preț pe sănătatea danturii copiilor. De aceea, am fost atenți la grijile și nevoile celor mai mici pacienți și am construit un cabinet exclusiv pentru ei.

pedodontie

Ce este pedodonția?

Pedodonția este o ramură a stomatologiei ce se ocupă cu profilaxia și tratamentul afecțiunilor specific dentiției temporare și a dentiției permanente la adolescent.

 

Pedodonția își pune accentul pe dantura copiilor și adolescenților deoarece aceștia au nevoi diferite față de adulți.

 

La ce vârstă trebuie să aibă loc prima întâlnire a copilului cu medicul pedodont?

Vârsta corespunzatoare pentru vizită la medicul stomatolog este de cel târziu trei ani. Deși foarte mulți părinți sunt de părere că dinții de lapte nu merită o importanță prea mare deoarece, în definitiv, ei vor cădea, medicii specialiști sunt de altă părere.

 

Dantura de lapte a unui copil ascunde problemele viitoare ale danturii permanente ale adolescentului.

 

Plus de asta, cu cât copilul va cunoaște ambientul stomatologic mai devreme, cu atât va avea mai mult timp să se împrietenească cu medicul, construindu-se astfel relația medic-pacient.

 

Copiii sau adolescenții trebuie să fie tratați într-o atmosferă prietenoasă pentru ca tratamentele să se desfășoare ușor atât pentru medici, cât și pentru cei mici.

 

Clinica Elidadent are o grijă aparte pentru copii, aceștia beneficiind de o ambiență relaxantă și prietenoasă în cadrul unei consultații.

 

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare la copii?

  • Caria

Caria este cea mai des întâlnită problemă dentară la copii, aceasta putând să apară chiar de la frageda vârstă de șase luni, numindu-se și “carie de biberon”. Această problema apare în urma alimentelor bogate în zaharuri.

 

Cariile le pot cauza dureri și probleme și copiilor mai mari, din cauza unei alimentații nesănătoase sau a unei igiene incorecte.

 

  • Gingivita

Gingivita, la fel ca și caria, poate aparea la o varstă fragedă a copilului. Cauzele apariției gingivitei pot ține de o igienă dentară incorectă sau de o boală infecțioasă.

 

Tratamentul împotriva gingivitei consta într-un periaj efectuat corect, utilizarea aței dentare, dar și prin vizitele la medicul pedodont o dată la șase luni.

 

  • Înghesuirile dentare

Înghesuirile dentare presupun ca dinții să nu fie aliniați în mod corespunzator. Acest lucru poate fi cauzat în urma unei dentiții întârziate sau chiar rapide a dinților definitivi.

 

Soluția pentru înghesuirea dentară poate fi aparatul ortodontic pentru copii.

 

Cum prevenim apariția problemelor dentare la copii?

Deoarece echipa Elidadent dorește să prevină apariția afecțiunilor dentare, nu doar tratarea lor, vă oferim câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru o sănătate dentară a copilului și de asemenea, procedurile pe care le folosim pentru a păstra dantura într-o stare impecabilă:

  • Periajul dinților de două ori pe zi (dimineața și seară), indiferent dacă dantura copilului este de lapte sau permanentă;
  • Vizita la medicul stomatolog începând cu vârsta de trei ani;
  • Evitarea pe cât posibil a unei alimentații bogate în zaharuri;
  • Sigilarea dentară - Imediat după erupție, molarii prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci, locuri unde se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care inițiază caria dentară. Aceste șanțuri au un diametru mai mic decât firul periei de dinți și sunt profunde.

Sigilarea dentară presupune acoperirea sau umplerea acelor spații cu un material special. Astfel, acesta protejează dantura de depuneri și ulerior, formarea unei carii.

  • Fluorizarea - Fluorizarea dentară profesională presupune o administrare concentrată de fluor pe fiecare dinte, efectul fiind nu numai de protecție, dar și de întărire a structurii dintelui.